✓ FRI FRAKT ✓ SNABBA LEVERANSER ✓ HÄMTA I BUTIK ✓ BIKEFIT

Bikefit BodyGeometry BG-fit


Bikefit är den bästa investeringen du kan göra för att göra din cykeltur snabbare, bekvämare, effektivare och roligare. Bikefit behövs oavsett på vilken nivå du befinner dig, vilka mål du har och disciplin du kör. Den är lika viktigt på en mountainbike som på en racercykel.


Vi på CykelCity Stockholm har lång och gedigen erfarenhet av bikefit och flera av oss har Specialized BG-Fit master utbildning vilket är den högsta nivån på bikefit utbildning. Vi gör Body geometry Fit på racer, cyclocross, mountainbike och triathlon-cyklar.


Specialized Body Geometry Fit (BGfit) är den mest avancerade cykelanpassningen på marknaden och sätter in människa och cykel i ett helhetsperspektiv. Specialized bedriver mycket forskning kring ergonomi och fysiologi och det har resulterat i det absolut mest omfattande bike fit-programmet för alla cyklar. Alla människor är väldigt olika i längd, form, storlek, olika grad av rörlighet och andra anatomiska skillnader. Det är ibland de små skillnaderna som kan göra stor skillnad när du sitter på en cykel. Eftersom cykling är en högrepetitiv idrott och att du bara har några få kontaktpunkter med cykeln och dom är fasta och inte kan röra sig. Det blir dessutom större skillnad när du kör längre turer som Vätterrundan eller en Ironman eller när du presterar på ditt absoluta max. Det handlar om att anpassa cykeln efter dig och dina förutsättningar och sker alltid under rörelse, dvs. när du cyklar på din cykel.
En bikefit hjälper alla typer av cyklister, oavsett nivå, att cykla längre, snabbare, med bättre komfort och ökad kontroll över cykeln.  Vi på CykelCity göra flera bikefit varje dag och har därmed jobbat upp en mycket stor erfarenhet. Har du problem med ryggen, ont i knäna, får lätt kramp när du cyklar? Domningar i händerna? Obehag av sadeln? Vår bikefit kan hjälpa dig! Är du triatlet och får problem efter T2, kramp under löpningen? Bikefit är ännu viktigare för triathlon pga den extrema sittställningen och att kroppen måste fortsätta prestera på max efter cyklingen. En bikefit hjälper dig att orka mer och längre, ger dig mer kraft i pedalerna och minskar risken för skador och förslitningar

Specialized Body Geometry Fit består av fem steg:

1. Intervju inför BG FIT

Varje anpassning startar med en kort intervju om skadehistorik, behov och mål.

2. Rörlighetsbedömning

Den här bedömningen ger en bild av din rörlighet och andra attribut såsom bedömning av fotens struktur, knäposition, ryggradens kurva, rörlighet i höften, benlängd och mycket annat. Över 20 olika faktorer utvärderas. Detta är viktigt för att vi sen ska kunna analysera ditt rörelsemönster på cykeln.

3. Från sidan på cykeln

När man tittar från sidan är målet att nå en korrekt neutral position som är både komfortabel och ger optimal kraftöverföring. Man tittar bland annat på sadelhöjd, styrhöjd, styrstamslängd, klossposition och sadelns position i längdled. Om någon komponent inte stämmer, så som bredd på styre, sk set back på sadelstolpen mm så upptäcker vi detta nu. Allt detta sker medan du cyklar.

4. Framifrån på cykeln

Analysen framifrån koncentrerar sig på att optimera stabilitet i knä- och fotled och det ger en mer balanserad och effektiv kraftfördelning. Även klossarnas position, skoposition och att du sitter rätt på sadeln analyseras. Här upptäcker vi ibland att du ex vis behöver andra sulor, då har vi anpassade sulor och kan t o m gjuta helt custom sulor för att ge den bästa passformen i skorna.

5. Uppföljning

Sker vid behov när du cyklat några veckor och ingår i priset, sk re-fit.

En BG-fit tar ca 3 timmar att göra och en del av syftet med den är att du som cyklist ska få en bättre förståelse för vad det innebär att sitta på en cykel.

Ofta blir vi tvungna att byta delar som sadel eller styrstam, vi har alltid ett stort sortiment komponenter på lager. En del arbete ingår så som byte av styrstam, men om större arbeten behöver utföras så som att kapa eller förlänga vajrar och höljen så utföres detta av vår verkstad och debiteras enligt gällande prislista.

Glöm inte att ta med dig cykelbyxor och cykelskor när du ska göra din bikefit, förutom självklart din cykel.


För mer information, pris och bokning kontakta butiken.